2 Aralık 2015 Çarşamba

Kasım Ayı Petrol Analizi

Ülkemizde gündem o kadar yoğun ve karışık ki, tüm dünyanın çözmeye çalıştığı küresel problemler, kimi zaman bizde pas geçilebiliyor. Finans sektöründeki insanların haricinde bu gelişmelerin insanların çok da umurunda olduğunu zannetmiyorum ama aslında bütün detayların bir şekilde birbiriyle bağlantılı olduğunu özellikle bu sektörün içine girdikten sonra daha da iyi farkedince, kendimce herkesle paylaşmam gerektiğini düşünür oldum =)

Size bir soru: Sizce neden Rusya ile Türkiye arasında kriz patlak verdi? 
=)

Kasım ayında petrol fiyatlarının nasıl bir yol izlediği ve bu durumu nelerin etkilediğini özetlediğim yazıyla karşınızdayım. Yazı aynı zamanda Ekonomist'in Pazar günü yayınlanacak Forex İkon dergisinde de bulunuyor. Dergimizi almanızı tavsiye ederim bu arada tabii ;)

Keyifli okumalar =)


*********************************************************************************

Kasım ayında ham petrol fiyatları aşağı yönlü trendini muhafaza etti. Küresel arz sorunu tüm canlılığını korurken, İran’ın 2016 senesinde petrol ambargosunun kalkıyor oluşu, petrol fiyatlarının daha da gerileyebileceğine yönelik endişeleri artırıyor. Bunların yanı sıra, Çin ekonomisindeki yavaşlama da petrol fiyatlarını negatif etkiliyor.

Düşen Fiyatlar Yüzünden Üretimde Kısıntıya Gidilecek Mi?
OPEC üyesi ülkeler ve üye olmayan petrol üreticisi ülkelerin tek ortak buluştuğu konu, petrol fiyatlarının düşüşünden yaşadıkları mağduriyet. Buna rağmen, bu konuyu çözebilmek için OPEC üyesi ülkeler bile kendi aralarında ortak görüşe varamıyorlar. Arz sorununun çözülebilmesi için üretimde kısıntıya gitmek seçeneği, Suudi Arabistan ve Katar gibi dünya petrol ihracatının önemli payına sahip ülkelerce kabul görmezken, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino’dan çarpıcı açıkla geldi. Del Pino, “OPEC piyasayı dengelemek için aksiyon almazsa, petrol 20 doların altına düşebilir” uyarısında bulundu. Son olarak, Libya da önümüzdeki günlerde petrol üretimini artıracağını duyurdu.

İran Hızlı Başlangıç Yapacak Gibi…
İran ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya’nın arasında varılan nükleer anlaşma gereği, İran’a petrol, doğalgaz, finans, havacılık ve deniz taşımacılığı alanlarında uygulanan yaptırımlar kaldırılacak. Anlaşmanın uygulanmaya başlayacağı tarih olan 2016 itibariyle, İran petrolünün piyasalara dönmesi söz konusu ve bu haber bile küresel arz sorunu nedeniyle düşüş trendi içinde olan petrol fiyatlarının son üç ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden olmuştu. Özellikle İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangareh’in “Bize de yer açın” tarzındaki açıklamaları, petrol üreticisi ülkelerce endişeyle karşılandı. Dünyanın en büyük dördüncü ham petrol rezervine sahip olan İran’ın, ambargolar kalktıktan sonra petrol üretimini günde 1 milyon varil artıracağı açıklamasının ardından OPEC 4 Aralık’ta Viyana’da üretim kotasını görüşmek üzere toplanma kararı aldı.

Çin Krizi Derinleşiyor…
Dünyanın en büyük petrol tüketicisi Çin’de ekonomik açıdan işlerin yolunda gitmiyor oluşu, ticari işbirliği içinde olduğu sektörleri ve ülkeleri negatif etkiliyor. Kasım ayı boyunca açıklanan ekonomik veriler, Çin’in ekonomik soğuma içinde olduğunu bir kez daha gösterdi.
****

Petrol piyasaları fiyatların düşüşüyle mücadele ederken, 24 Kasım Salı sabahı tüm Dünya, Türkiye ve Rusya arasında patlak veren askeri krizle güne başladı. Türkiye, Suriye ile olan sınırını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus askeri uçağını düşürdü. Bu gelişme, Rusya ve Türkiye arasındaki iplerin gerilmesine neden oldu. Türkiye milleti anlaşılamayan hava aracını 5 dakika içinde 10 kez uyardığını iddia ederken, Rusya Türkiye tarafından hiç uyarılmadığını bildirdi. Taraflardan peşi sıra sert açıklamalar gelirken, 25 Kasım Çarşamba günü Rusya Suriye’deki 20 Türk tırını vurdu. Gelişmeler neticesinde “Yeni bir savaş mı başlayacak?” endişeleri başlarken, bölgenin petrol üretimi açısından oldukça kritik olması yüzünden petrol fiyatları hızla yükseldi. Ancak daha sonra taraflardan gelen askeri operasyon olmayacağı yönündeki açıklamalar, Crude fiyatlarını ana trendi olan aşağı yöne geri döndürdü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder