15 Mart 2015 Pazar

Türkiye Nasıl Bir Hafta Geçirdi Ve Bu Hafta Açıklanacak Veriler (16 - 20 Mart 2015)


Türkiye geçtiğimiz haftayı gündem bakımından oldukça yoğun, ama ekonomik veriler açısından sakin geçirdi. Bu hafta açıklanan ekonomik verilere baktığımızda ilk olarak Pazartesi günü Türkiye Sanayi Üretimi verisi beklenti altında geldi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1.6 büyümesi beklenirken %2.2 oranında azaldı. Ekonomik büyümeye ilişkin beklentileri etkilemesi açısından takip edilen bu verinin gerileme göstermesi, 2014 yılı büyüme tahminlerinin düşmesinden sonra 2015 büyüme tahminlerini de azalma şeklinde etkileyebileceği düşünülüyor. Haftanın diğer verisi ise Çarşamba günü açıklanan Cari Denge idi. 2015 yılı Ocak ayı için açıklanan veriye göre Cari İşlemler Açığı 2 milyar 2 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 42 milyar 866 milyon dolara geriledi. Haftanın son verisi TCMB tarafından açıklanan Yıl Sonu TÜFE Tahmini oldu. Her ay açıklanan bu veri TCMB’nin finansal ve reel sektörde karar alıcı ve uzman kişiler ile profesyoneller arasından seçilen 71 kişiye yaptığı beklenti anketine göre belirleniyor. Mart ayı için açıklanan oran bir önceki aya göre yükseliş göstererek %6.98 oldu. Şubat ayındaki TÜFE tahmini %6.77 olmuştu.


Haftanın en önemli olayı 11 Mart Çarşamba günü TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın “Ekonomik Gelişmeler” başlığı altında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yaptığı sunum oldu. Haftalardır Merkez Bankası ve Cumhurbaşkanlık arasında devam eden gerginlik piyasalara Dolar/TL paritesinin rekor seviyelere çıkması olarak yansımıştı. Başçı, hazırladığı 130 sayfalık sunumu 5 ana başlık altında (Kur Gelişmeleri, Dış Ticaret Gelişmeleri, Enflasyon ve Faiz, Yatırımın Belirleyicileri ve son olarak Temel Ekonomik Göstergeler) topladı. Yapılan sunumda özetle, faizlerin indirilmesi durumunda doların daha da artacağı ve bu durum karşısında enflasyon ve ekonomik istikrarın tehdit altında olacağı anlatıldı. TCMB Başkanı Erdem Başçı, dikkatlerin faiz ve dolar yerine büyüme oranlarındaki değişime odaklanması gerektiği uyarısında bulundu. Ayrıca, piyasa faizlerinin düşürülmesi için yapılması gerekenleri istikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin (Kamu borç yükünün hafifletilmesi), fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu olarak sıraladı. Bunlara ek olarak, bu adımların takip edilmesi halinde enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebileceğini söyledi. Ekonomistler sunumu, Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın uzun ve detaylı olarak eleştirilere yanıtı olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ertesi gün gelen açıklama da aralarındaki sorunun tatlıya bağlandığı şeklinde oldu.

Geçtiğimiz Dünya'da ve Türkiye'de neler oldu daha detaylı incelemek isterseniz, buyurun tıktık

Önümüzdeki hafta Türkiye'de açıklanacak veriler aşağıdaki tabloda detaylı olarak gösteriliyor. Haftanın en önemli olayı Salı günü gerçekleşecek PPK toplantısı olacak. Genel görüş, toplantı sonucunda açıklanacak faiz kararlarının bir önceki ayla sabit kalacağı şeklinde. Bununla birlikte, TCMB'nin sürpriz yapıp "sıkı para politikası" çerçevesinde faiz artırımına gitme ihtimali de uzmanlarca olası görülen bir diğer görüş.


SONUÇ
BEKLENEN
ÖNCEKİ
16 Mart 2015, Pazartesi



Türkiye Çeyreklik (Üç Aylık) İşsizlik Ortalaması (Aralık)

%10.7
Türkiye Bütçe Dengesi (Şubat)

3.80B
17 Mart 2015, Salı

Bir Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı (Mart)
%7.50
%7.50
Borçlanma Faiz Oranı
%7.25
%7.25
Gecelik Faiz Oranları
%10.75
%10.75
20 Mart 2015, Cuma

Merkezi Hükümet Borç Stoku (Şubat)

621.2B





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder