19 Ocak 2016 Salı

Petrol - 2015'in En Bahtsızı

2015 petrol için acıların yılı oldu diyebiliriz =) Ne düştün be petrol! :p 

Aşağıda Ekonomist dergisinin aylık Forex Ikon dergisinde çıkan Petrol yazım bulunuyor. Keyifli okumalar =)

Bu arada, yazımı okurken arka fonda Ajda Pekkan - Petrol çalmasın mı ;)
 
*********************************************************************************

Düşüşü durdurulamayan petrol fiyatları, ekonomisinin önemli bir kısmı petrol ihracatına dayanan ülkelerin belini büküyor. Durum böyle olunca, petrol üreticisi ülkelerin toplantı yapması kaçınılmazdı. Nitekim, OPEC üyesi ülkeler 4 Aralık’ta Viyana’da toplanıp, petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmayı görüşme kararı aldılar. OPEC toplantısından somut bir çözüm önerisi çıkmadı. Aralık ayının petrol fiyatlarını etkileyen en önemli gelişmesi olan OPEC toplantısının ardından petrol fiyatları daha da satış gördü. OPEC üyelerinin arasındaki anlaşmazlığa ek olarak, OPEC’ten küresel arz fazlası sorununu körükleyecek haber geldi. OPEC, Kasım ayındaki üretim seviyesindeki artışı açıkladı. 2016 ile birlikte İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılıyor oluşu, küresel arz fazlası sorununun büyüyeceğine ilişkin endişeleri artıran bir diğer gerçek. İranlı yetkililer de bu durumla alakalı iddialı açıklamalarını esirgemedi.

OPEC, Çözüm Bulmak Yerine Sorunu Körükledi…

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 168. Olağan Toplantısı’nı 4 Aralık Cuma günü Viyana’da gerçekleştirdi. OPEC üyesi ülkelerin toplantıda görüşeceği düşünülen en önemli konu, petrol üretimi kotasının değiştirilip değiştirilmeyeceğiydi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün durdurulabilmesi için ele alınacak bu konunun nasıl sonuçlanacağı, OPEC üyesi ülkelerin ortak görüşü olmadığı için oldukça belirsizdi. Dünyanın en büyük petrol ihracatçı ülkesi olan Suudi Arabistan Pazar payını korumak adına petrol üretiminde kesintiye gidilmesine karşıyken, Venezuela ise piyasaya petrol pompalama politikasının sürdürülemez olduğunu savunuyordu.
OPEC toplantısı büyük oyuncuların arzu ettiği şekilde sonuçlandı. OPEC üretim politikasının değişmemesi yönünde karar aldı. Ayrıca, günlük petrol üretim üst sınırı 31.5 milyon varil olarak belirlendi. Kararın açıklanmasıyla birlikte ham petroldeki geri çekilme sertleşti.

OPEC Raporunun İşaret Ettiği Vahim Gerçek…

10 Aralık Perşembe günü OPEC Kasım ayına ilişkin “Petrol Piyasası Raporu”nu yayınladı. Rapora göre, OPEC’in ham petrol üretimi bir önceki aya göre günlük 230.000 varil artarak 31.7 milyon varile çıktı. Bununla birlikte, OPEC ülkeleri içinde Kasım ayı boyunca üretimi en çok artan ülkeler Irak, Angola ve Kuveyt olurken, Nijerya, Libya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimi azaldı. OPEC raporu, petrol stoklarındaki artıştan kaynaklanan küresel arz fazlası sorununun önümüzdeki günlerde azalmayacağını ve düşen petrol fiyatlarının henüz dip seviyelerini görmediğini göstermiş oldu.

İran, Uluslararası Petrol Piyasalarına Agresif Dönüyor…


İran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi 5 ülke ve Almanya ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varması sonucu İran’a uygulanan ambargoların petrol ihracatını da kapsayan önemli bir kısmının 2016 itibariyle kaldırılacağı duyuruldu. Dünyanın en büyük 5. Petrol ihracatçısı olan İran, 2016’da ambargoların kalkmasıyla yeniden döneceği uluslararası petrol piyasalarıyla ilgili iddialı açıklamalarda bulunmaya başladı. 2015 yılı sonlarına doğru İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, önceliklerinin petrol ihracatını yaptırımlar öncesi seviyelere yükseltmek olduğunu söyledi. Bu açıklamanın ardından Ulusal İran Petrol Şirketi Başkanı Rokneddin Javadi, yaptırımların kalkmasıyla beraber petrol ihracatının günlük 500.000 varil artırılmasının planladığını belirtti. Bu haberler, küresel arz fazlası endişelerini tekrar gündeme getirince Crude fiyatları üç haftanın zirvesinden düştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder